Årets spaning under denna intensiva vecka med över 3700 olika intressanta seminarier, föreläsningar och presentationer från Politiker, Organisationer och Företag har gett följande inspel till oss som verkar i den digitala världen.1. Det pratas fortfarande väldigt mycket om digitaliseringen och dess möjligheter och konsekvenser.2. AI eller Artificiell Intelligens är något som tydligt har ökat i intresse. Över 150 seminarier behandlade i år detta ämne.3. Hållbarhet och miljö är också högt upp på agendan. Runt 1000 talet seminarier behandlade hållbarhet till exempel inom e-handeln.
Vad är AI?•En ökande datainsamling om oss pågår just nu för fullt över hela världen. Information som är den nya råvaran (big data) som antagligen kommer att bli lika värdefull som olja och guld.•All insamlad rådata skall sen tankas in i system som med avancerade program och algoritmer bearbetar datat. •Systemen fattar sen snabba beslut åt oss, svarar på frågor eller utför någonting robotliknande.
Fördelarna med AI är många bland annat att viktiga beslut blir säkrare. Visst är det så att trafiken blir säkrare när det inte längre är människor som kör. Kundtjänsten behöver bara lära sig lösa ett problem första gången sen kan den avhjälpa samma typ av problem kontinuerligt. Läkaren hinner i dag knappast med att läsa patientens journal än mindre de tusentals alla sidor med ny forskning som kommer varje dag. Vi tror att en digitaliserad läkare gör att vi närmar oss lösningen på vårdproblemen?Nackdelar och frågetecken med AI finns naturligtvis och många svårigheter måste lösas. Vi har bland annat ansvarsfrågan vem är ansvarig för de konsekvenser AI system vållar genom skador och felbeslut. Vad händer med vår integritet om vi tappar kontrollen över allt data om oss, vem äger den, vart hamnar den och vem som använder den. Vad händer med den mänskliga utvecklingen om systemen hela tiden fattar beslut baserat på historisk data. Våra befintliga lagar måste uppdateras eftersom de skrevs långt innan smartphones och sociala medier fanns.
Frågetecknen är många medan utvecklingen snabbt går framåt.Man pratar väldigt mycket om Greta och hennes unga generation Z, men det är mestadels +40 åringar bland årets talare och åhörare. Man kan nog fundera på vilka forum dagens unga väljer för att träffas och prata samhälle och sin framtid, dom har i alla fall inte hittat hit till Visby denna Almedals veckan 2019.

Almedalen 2019 på spaning om Artificiell Intelligens (AI).
Postnord & HM i diskussion om hållbara transporter